Дитячі страхи

Головна » Блог » Дитячі страхи

Що таке дитячі страхи: привід для серйозного занепокоєння чи просто дитячі капризи, вигадки дітей у спробі привернути до себе увагу дорослих?

Більшість дорослих вважає дитячі страхи примхами малюків і не приділяє їм потрібної уваги. «Не вигадуй! – каже дитині батько. – Ніяких Бабаїв не існує, тому негайно лягай спати і заплющуй очі!»

Недивно, що після таких слів страх у дитини не тільки не зникає, але ще й посилюється, а постійне очікування того, що зараз у кімнаті з’явиться злий Бармалєй, може спричинити порушення сну і навіть неврози.

Діти до шестирічного віку живуть у значно більш непередбачуваному та емоційно напруженому світі, ніж це можуть уявити собі батьки.

Поради батькам щодо зниження рівня страхів у дитини:

  1. Пам’ятайте, що дитячі страхи – це серйозна проблема, це не лише «вікові» труднощі.
  2. Не іронізуйте, дитина зрозуміє, що захисту чекати ні від кого, і остаточно закриється.
  3. Спрямовуйте перегляд дитячих мультфільмів, намагайтеся, щоб діти дивилися передачі з позитивними героями, орієнтовані на добро.
  4. Прагніть, щоб у родині була спокійна, доброзичлива атмосфера, уникайте сварок.
  5. Не залякуйте дитину: «Не будеш спати – покличу вовка».
  6. Більше заохочуйте, схвалюйте дитину.
  7. Малюйте з дитиною страх і все те, чого вона боїться. Тему смерті краще уникати. Саме заняття має тривати не більше 30 хвилин. Малюйте страх фарбами, у кілька прийомів.
  8. Після заняття похваліть дитину, а через кілька днів обговоріть з нею малюнок.
  9. Можна запропонувати знищити малюнок: порвати або спалити.
  10. Не чекайте швидкого результату, страх не зникне одразу.
  11. Змініть образ страху.
  12. Грайте за ролями. Рольові ігри хороші тим, що дозволяють моделювати практично будь-яку ситуацію і розв’язати її у грі, формуючи у свідомості дитини досвід подолання свого страху.
  13. Посмійтеся разом з дитиною. Цей спосіб передбачає наявність фантазії в батьків. Придумайте якусь історію (страшну!!! ) із власного дитинства, про те, що ви й самі так само боялися, а потім перестали. Разом Ви посмієтесь над своїми страхами.

! Дитина має знати – БАТЬКИ В БУДЬ-ЯКІЙ СИТУАЦІЇ ПІДТРИМУЮТЬ ЇЇ І НЕ СТАНУТЬ МЕНШЕ ЛЮБИТИ!